Wijken, straten en pleinen in Lissabon

Mede doordat de stad op een aantal heuvels is gebouwd is er een hele duidelijke scheiding tussen de verschillende wijken van Lissabon. Als je door de wijken heenloopt zal je ook merken dat elke wijk zijn eigen sfeertje heeft en anders aanvoelt. De belangrijkste wijken, straten en pleinen zijn te vinden in het historisch centrum van Lissabon, maar ook op wat meer afstand hiervan zijn een aantal wijken te vinden die meer dan de moeite waard zijn.
Het is daarom belangrijk om van tevoren goed te kijken welke pleinen, wijken en straten van de stad voor jou interessant zijn. Het is namelijk bijna niet mogelijk om al deze delen van de stad te bezoeken tijdens een korte stedentrip aan Lissabon. Blijf je er wat langer, probeer dan zoveel mogelijk van de stad te bekijken. Je zult er achter komen dat Lissabon vele gezichten heeft.

Belém

Belém of Santa Maria de Belém is een voorstad van Lissabon, maar wordt door veel toeristen gezien als een wijk van Lissabon. De belangrijkste bezienswaardigheden van deze wijk zijn de toren van Belém en het Hiëronymietenklooster; deze bijzondere gebouwen staan beide op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Maar de wijk heeft nog veel meer te bieden, zo kun je er bijvoorbeeld de wereldberoemde Pasteis de Belém kopen. Deze vijfhapstaartjes zijn misschien wel het bekendste en het lekkerste wat Lissabon op culinair gebied te bieden heeft.

Naast de gebouwen die er op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan zijn er in Belém nog tal van andere bijzondere parken, pleinen, musea en gebouwen te vinden. Een bijzonder park is het Jardim Botânico Tropical. In dit park zijn voornamelijk tropische en subtropische bomen en planten te vinden. Een deel van deze boom- en plantensoorten zijn tijdens de Portugese ontdekkingsreizen mee teruggenomen.

Belém Bundle

De voordelige Belém Bundle is een echte aanrader als je Belém in Lissabon gaat bezoeken. Je schaft hiermee in één keer toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Belém aan. Waar mogelijk kies je meteen de datums en eventuele tijdvakken voor populaire attracties.

Dit is inbegrepen in de Belém Bundle:

✅ entree tot het klooster van Jerónimos Bundle

✅ entree tot het fort van Belém, Torre de Belém

✅ 10% korting op andere attracties in Lissabon

De Belém Bundle is een exclusief product van Tiqets.com, de marktleider op het gebied van city passes. De Belém Bundle is alleen via internet te koop:

Bekijk en boek de Belém Bundle

Praça dos Restauradores

Het Praça dos Restauradores is een groot en gezellig plein tussen het Avenida da Liberdade en het Rossioplein in het historisch centrum van Lissabon. Het middelpunt van het plein wordt gevormd door een obelisk die is gebouwd ter ere van de Portugese onafhankelijkheid van Spanje. Aan het plein ligt het Foz-paleis dat tegenwoordig dienst doet als bureau voor toerisme. Aan de zijkanten van het plein en in de straten rondom het plein zijn er tal van gezellige horecagelegenheden te vinden. Het plein zelf is vrij druk met verkeer, omdat één van de belangrijkste verkeersaders naar het centrum van Lissabon langs dit plein loopt. Hierdoor is het plein een stuk minder aangenaam dan veel andere pleinen en in het centrum van Lissabon.

Alfama

De wijk Alfama vormt het oudste deel van Lissabon, de wijk ligt tussen de Taag en het Castelo de São Jorge in. Mede hierdoor is Alfama één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Lissabon. Tijdens de zomermaanden zijn de smalle kronkelige straatjes van deze wijk gevuld met toeristen die zich hier een weg banen langs de verschillende Fadobars en restaurants. In de wijk zijn tevens een aantal populaire bezienswaardigheden te vinden zoals de Kathedraal van Lissabon en het klooster van São Vicente de Fora. Vanuit de Alfama kun je via een serie trappen en steile straatjes het Castelo de São Jorge bereiken. Vanaf dit kasteel heb je een prachtig uitzicht over de wijk Alfama en de Taag. De wijk Alfama wordt tevens gezien als de bakermat van de Fado. Dit verklaart de vele Fadobars, -clubs en –restaurants in deze wijk. Eén van de belangrijkste redenen dat wijk nog steeds in een bijzonder goede staat verkeert, is dat bijna de gehele wijk is ontsnapt aan de aardbeving van 1755. Wil je liever niet de steile straten doorlopen, dan is de tuktuk of de tram misschien een leuke oplossing. Op dinsdag en zaterdag wordt er op het plein Feira da Ladra een rommelmarkt gehouden. Deze markt staat bekend onder de naam Dievenmarkt. Op deze grote markt wordt werkelijk waar alles verkocht wat maar los of vast is.

Rua Augusta

De Rua Augusta ligt in de wijk Baixa en behoort tot de belangrijkste en bekendste winkelstraten van Lissabon. In deze winkelstraat zijn voornamelijk de grote ketens en merken gevestigd. De Rua Augusta verbindt de pleinen Rossio en Praça do Comércio met elkaar. De entree van de winkelstraat vanaf het Praça do Comércio wordt gevormd door de Arco da Rua Augusta. Het is een schitterende achttiende-eeuwse boulevard die in zijn geheel autovrij is. De straten zijn belegd met mozaïek, wat er voor zorgt dat de straat een unieke uitstraling heeft. Naast de grote winkelketens zijn er in de RuaAugusta ook tal van straatverkopers, straatartiesten en menselijke standbeelden te vinden. Mede door de vele bloemenstalletjes en straatartiesten is het een bijzonder kleurrijke straat. Ook in de zijstraten van de RuaAugusta zoals de Rua da Sapateiro, Rua da Prata en de Rua do Ouro zijn er tal van leuke en unieke winkeltjes te vinden. In het middendeel van de straat zijn er meerdere terrassen te vinden.

Praça do Comércio

Het Praça do Comércio is een groot plein in het centrum van Lissabon niet ver van de Taag. Het plein staat ook wel bekend onder de naam Terreiro do Paço of paleisplein. Dit omdat voordat de aardbeving van 1755 plaatsvond er op dit plein een groot paleis te vinden was. Het Ribeira Paleis is tijdens deze aardbeving in zijn geheel verwoest. Samen met het paleis werd ook de enorme boekencollectie van de Portugese koning verwoest. Tegenwoordig zijn er aan het plein voornamelijk overheidsgebouwen en enkele horecagelegenheden te vinden. Het middelpunt van het plein wordt gevormd door een standbeeld van Jozef I van Portugal. Vanaf het Terreiro do Paço ga je via de Arco da Rua Augusta naar de Rua Augusta.Het is een druk plein waar naast veel horeca en enkele winkels ook een bureau voor toerisme te vinden is. Het plein is tevens een belangrijke vervoershub. Er stoppen meerdere trams en bussen, waardoor het altijd een komen en gaan van toeristen is op het plein. Vanaf een steiger voor het plein vertrekt er met regelmaat een pendelboot die je naar de overzijde van de Taag brengt.

Parque das Nações

De wijk Parque das Nações is aangelegd voor de wereldexpo van 1998 in het oosten van Lissabon. Het is voornamelijk een gebied waar je recreatie vindt. Zo staat het aquarium van Lissabon hier en is er een groot winkelcentrum te vinden. Het winkelcentrum is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Vasco de Gama. Een ander bekend gebouw in dit gebied is het Gare do Oriente dat is ontworpen door de excentrieke architect Santiago Calatrava. In de avond en nacht wordt het station prachtig verlicht. Een ander beroemd bouwwerk in Parque das Nações is de Torre Vasco da Gama. Een kabelbaan brengt je van de ene zijde van de wijk naar de andere. Vanaf deze kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over de stad en deze bijzondere wijk. De inwoners van Lissabon noemen deze wijk Oriente of Expo. Deze wijk is echt een ‘must see’ als je van moderne architectuur houdt.

Baixa Pombalina

De wijk Baixa Pombalina is een wijk tussen het Rossioplein en het Praça do Comércio. Het is een chique buurt waar met name in de zomermaanden veel toeristen te vinden zijn. De wijk is gebouwd na de aardbeving van 1755. De wijk bestaat voornamelijk uit rechte brede straten met veel winkels, restaurants en gezellige terrassen. De wijk staat ook wel bekend als de benedenstad. De bekendste winkelstraat van Lissabon de RuaAugusta is in deze wijk te vinden. Overdag bruist het in deze wijk van het leven, maar in de avond als de winkels gesloten zijn is het er meestal erg rustig en kun je beter naar een andere wijk vertrekken. Enkele hoogtepunten van je bezoek aan Lissabon zoals het Praça dos Restauradores, het station Rossio en de Santa Justa-Lift zijn in deze wijk te vinde

Praça de Dom Pedro IV/Rossio

Praça de Dom Pedro IV is het belangrijkste en bekendste plein van Lissabon. Maar vraag je een inwoner van Lissabon waar het plein is, dan weet bijna niemand je de weg te vertellen. Dit komt omdat het plein door iedereen Rossio genoemd wordt. Het plein is denk ik het mooiste van Lissabon; de twee prachtige fonteinen het immense standbeeld en de grootte van het plein maken het tot een belangrijke toeristische trekpleister in Lissabon. Aan het plein zijn er een aantal leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden. Het belangrijkste gebouw aan het plein is het theater dat op de kop van het plein staat. Op het plein komt de RuaAugusta uit, de bekendste winkelstraat van Lissabon. In de buurt van het plein zijn een groot treinstation en een metrostation te vinden. Als je Sintra wilt bezoeken moet je de trein vanuit Rossio nemen.

Bairro Alto

Bairro Alto betekent letterlijk de bovenstad. De wijk kijkt uit over de Baixa Pombalina. In deze wijk zijn de hippere restaurants, pubs en winkels gevestigd. In deze wijk woont ook een groot deel van de jongere generatie van Lissabon. Eind vorige eeuw was de wijk redelijk verpauperd, maar heeft een grote opknapbeurt gehad. In de wijk zijn er bijzonder veel clubs te vinden en dan met name Fadoclubs. Wil je een authentieke club bezoeken, dan doe je er goed aan er één op te zoeken net iets verder weg van de grote toeristische straten ligt. De dichterbij gelegen clubs zijn vaak een stuk duurder en de Fado is er gecommercialiseerd.
De Bairro Alto staat bekend als een favoriete startplaats voor beginnende modeontwerpers. In de wijk wordt elk jaar een groot modefestival gehouden onder de naam Moda Lisboa. De Bairro Alto is een wijk om heerlijk in te kunnen verdwalen. In het uitgaanscentrum van Bairro Alto zijn er veel kroegen, clubs en cafés te vinden. De straten zijn er met name in het weekend gevuld met jongeren die er aan het feesten zijn. Gekleurde slingers geven dit deel van de wijk een bijzondere uitstraling.