Vervoer in Lissabon en naar Lissabon

De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Lissabon komen met het vliegtuig naar de stad toe. Dit is in veel gevallen ook de snelste en de goedkoopste manier om een bezoek aan de stad te brengen. Natuurlijk kun je ook met de auto of de trein in Lissabon komen.
Eenmaal in de stad heb je een overweldigende keuze hoe je te verplaatsen in de stad. Natuurlijk rijden er trams, metro’s, bussen en treinen. Maar eenmaal in de stad zal je er achter komen dat er nog veel meer keuze is. Zo rijden er bijvoorbeeld tuktuks en gocars en zijn er kabeltrams, monorails en liften te vinden. Deze overvloed zorgt ervoor dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we de verschillende soorten van vervoer in Lissabon geprobeerd kort en bondig te beschrijven, zodat je weet wanneer en waar je van wat gebruikt kan maken.

Met de trein naar Lissabon

Wil je Lissabon op een andere manier bereiken als met het vliegtuig, dan is de trein een optie. Je kunt op meerdere manieren richting Lissabon reizen, maar de snelste manier is om vanuit Amsterdam de Thalys naar Parijs te nemen. Eenmaal in Parijs reis je met de metro naar Parijs Montpernasse om hier de trein te nemen naar Irun in Spanje. Eenmaal in Irun aangekomen kun je met de hoteltrein naar Lissabon reizen. In het gunstigste geval doe je over deze reis ongeveer zesentwintig uur. Je kunt de reis ook via andere tussenstation maken, maar in alle gevallen zal deze reis een stuk langer duren en soms ook duurder uitvallen. Als je bijvoorbeeld via Parijs, Barcelona, Madrid en Vigo reist zal de treinreis als je alle overstappen zonder problemen haalt vijfenveertig uur in beslag nemen. Het belangrijkste treinstation van Lissabon is het Gare do Oriente. Naast een treinstation is het ook een metro en busstation. Het station Gare do Oriente is ontworpen door Santiago Calatrava die onder ander ook de Snarenbrug in Jeruzalem heeft ontworpen, het Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia en het station Luik-Guillemins in Luik.

Treinvervoer in Lissabon

Voor een aantal bestemmingen in en om Lissabon is de trein het handigste vervoermiddel. Zo kun je vanaf station Rossio met de trein naar het nabij gelegen Sintra reizen. Maar ook sommige wijken in Lissabon zoals Belém en Parque das Nações zijn vaak het snelst en het gemakkelijkst te bereiken met de trein. Naar Belém reis van vanaf station Cais do Sodré of Santos en naar de wijk Parque das Nações neem je de trein vanaf Santa Apolónia. Een kaartje kun je uit de automaat halen of kopen bij één van de loketten. Als toerist is het vaak handiger om een kaartje te kopen bij het loket aangezien de automaten hiervoor vrij ingewikkeld zijn.

Sunnycars

Boek je in Lissabon je huurauto bij Sunny Cars dan weet je zeker dat je achteraf niet verrassingen komt te staan. De prijs die je betaalt bij je boeking is inclusief alle bijkomende kosten. In sommige gevallen is het zelfs niet nodig om een borg te betalen. Zo ga je altijd compleet verzekerd op weg en kom je achteraf nooit voor onverwachte kosten te staan. Boek je het premiumpakket dan vul je thuis al je gegevens in en kun je bij aankomst op het vliegveld zonder in de rij te moeten staan je auto meenemen. Dit kan je vooral in de vakantieperiodes behoorlijk wat tijd schelen.

Vind je je all-in huurauto bij Sunnycars

De auto

Met de auto naar Lissabon is misschien de eerste optie die je bedenkt als je de stad wil bezoeken. Ondanks het feit dat de stad bijna aan de andere zijde van Europa ligt is het toch slechts 2.200 kilometer rijden naar Lissabon. Een reis die zonder tussenstops ongeveer eenentwintig uur zal duren. Logischerwijs zal je enkele uren erbij moeten optellen voor rustpauzes en tankstops. De route neemt je vanuit Nederland mee langs Antwerpen, Lille, Parijs, Orleans, Bordeaux, San Sebastiaan en Salamanca om uiteindelijk in Lissabon uit te komen. Het is een reis die je het beste in enkele dagen kunt maken. Onderweg is er immers meer dan genoeg te zien.
Als je eenmaal in Lissabon aangekomen bent kun je het beste maar een goedkope parkeerplaats voor je auto zoeken aangezien je in de stad zelf niet heel veel aan je auto hebt. Gelukkig is het openbaar vervoer in Lissabon erg goed geregeld.

Parkeren

Je auto kun je het beste parkeren op één van de grotere parkeerterreinen buiten de stad. Vanuit hier kun je dan met het openbaar vervoer om de historische binnenstad te bereiken. Parkeren in het historisch centrum van Lissabon is af te raden. De kans is groot dat je de auto terugvindt met lakschade, een wielklem of een boete. Een groot deel van de parkeerplaatsen in het centrum zijn namelijk specifiek bedoeld voor inwoners van de stad. Alleen inwoners mogen op bepaalde tijden in bepaalde delen van het centrum hun auto parkeren. Hierop wordt behoorlijk streng gecontroleerd.

De metro van Lissabon

Het metronetwerk van Lissabon is niet zo uitgebreid als dat van Barcelona of Parijs, maar is voor het snel en gemakkelijk te bereiken van sommige delen van de stad erg handig. Er zijn vier verschillende lijnen die alle vier een ander deel van de stad bestrijken. De roze lijn loopt van het vliegveld via de wijk Parque das Nações naar Sebastiāo. Wil je naar het centrum toe, dan zal je moeten overstappen op de groene lijn. Deze stopt onder andere in de wijk Baixa-Chaido en op het plein Rossio. De blauwe lijn verbindt het treinstation van Santa Apolónia met een buitenwijk van Lissabon. De gele lijn loopt van een buitenwijk naar de wijk Rato onderweg kruist hij tweemaal de groene lijn. De metro is met name handig als je een van de bezienswaardigheden of musea buiten het historische centrum wilt gaan bekijken. Kaartjes koop je bij de automaat of je maakt gebruik van de Lisboa Card.

Wil je bezienswaardigheden in Lissabon bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je korting op attracties en hop-on-hop-off-bussen en wil je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Lissabon? Regel dan je tickets vooraf via internet!

De tram

In Lissabon rijden drie verschillende trams. Tram 28 en tram 12 zijn historische trams en tram 15 is een moderne tram die rijdt tussen Para do Comércio en Belém. Deze is minder interessant dan de andere twee, maar wel een handige manier om in Belém te komen. Tram 12 en 28 zijn beide historische trams die door het centrum van Lissabon rijden. Tram 28 rijdt door de wijken Bairro Alto, Alfama, Graça en Estrela. Tram 12 rijdt door Alfama en Martom Moniz. Deze lijn loopt voor een deel langs de kust van Lissabon. Tram 12 en 28 worden voornamelijk door toeristen gebruikt. Je moet ervoor een apart kaartje kopen en ook de Lisboa kaart is niet geldig op deze tramlijnen. In het hoogseizoen zijn deze trams volgepakt met toeristen en moet je soms meerdere trams wachten voordat je er in één kunt stappen. Maar eenmaal in de tram is het zeker de moeite waard.

Kabeltrams

Een gemakkelijke manier om van de beneden- naar de bovenstad te komen is met een kabeltram. Vanaf de Bairro Alto kun je met drie verschillende trams deze hoogte overbruggen, de Ascensor da Bica, de Ascensor da Glória en de Ascensor da Lavra. Deze trams rijden elk kwartier van beneden naar boven of andersom. Er zijn twee trams per tramlijn die elkaar altijd op ongeveer dezelfde plek kruisen. De trams worden niet echt bestuurd, maar er staat wel iemand aan de voorzijde van tram om te kijken of er niemand voor de tram loopt. Een ritje van boven naar beneden of andersom duurt ongeveer één minuut. Een ritje in de tram kost enkele euro’s.

Monorail

De monorail van Lissabon of Sistema Automático de Transporte Urban is eigenlijk niet meer dan een veredelde onbemande kabeltram die over een betonnen viaduct loopt. De monorail loopt nu nog over een relatief kort parcours maar in de toekomst moet de lijn meerdere malen uitgebreid gaan worden. Het Sistema Automático de Transporte Urban is iedere dag geopend van 08:00 tot 00:30. Om de vier minuten komt er een wagen langs waar je met je OV-kaart gebruik van kan maken.

Veerdiensten

Vanuit Lissabon vertrekken er meerdere veerdiensten naar andere zijde van de Taag. De meeste vertrekken in de buurt van het Praça do Comércio, maar ook op andere plekken zijn er veerdiensten te vinden. De boten worden voornamelijk gebruikt door mensen die in één van de vele voorsteden van Lissabon wonen aan de andere zijde van de Taag. Ook als toerist kun je hier gebruik van maken. Met name het uitzicht vanaf het water op Lissabon is prachtig.

Taxi’s

Taxi’s zijn vaak de snelste manier om je in Lissabon te vervoeren. De taxichauffeurs zijn er in de meeste gevallen erg vriendelijk en behulpzaam. De prijzen voor een taxirit zijn bijzonder hoog. Voor een ritje van het vliegveld naar het historisch centrum ben je ergens tussen de tien en de vijftien euro kwijt. Let er echter wel op dat de taxichauffeur de meter aanzet. Dit zijn ze bij wet verplicht. Als je in de avond en nacht reist zal er nog een kleine toeslag bijkomen. Bij de taxistandplaats op het vliegtuig kunnen soms lange rijen staan. Schrik hier niet van, want langer dan een kwartier of twintig minuten zal je er niet hoeven te wachten.

Busvervoer

De laatste jaren zijn er steeds meer trams opgegeven waardoor het busvervoer in Lissabon een steeds belangrijkere rol is gaan spelen. De bus is in veel gevallen de goedkoopste en soms ook de snelste manier om ergens te komen. De buschauffeurs in Lissabon staan er echter wel bekend om dat ze hard rijden. Waarschuwingsborden in de bus waarschuwen de staande reizigers hiervoor.

Tuktuk

Een bijzondere manier om jezelf door de stad te laten vervoeren is met een tuktuk. Deze gemotoriseerde driewielers kom je overal in de stad tegen. Ze mogen op veel plekken rijden waar andere vervoersmiddelen niet kunnen komen of mogen komen. Je kunt op verschillende plaatsen in de stad opstappen bij een tuktuk of er één op straat aanhouden. De meeste chauffeurs van de tuktuks zijn vriendelijke mannen die je tijdens je rondrit van alles vertellen over Lissabon en de verschillende bezienswaardigheden die er te vinden zijn.

Santa Justa-Lift

De Santa Justa-Lift of zoals de in Lissabon zeggen de Elevador de Santa Justa verbindt de Santa Justastraat met het hoger gelegen Carmoplein. Deze 45 meter hoge lift is ontworpen door RaulMeniers de Posnard en is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw. De lift is op de cabine na in zijn geheel gebouwd van ijzer. Voor het gebruik van de lift moest vroeger een apart kaartje gekocht worden maar tegenwoordig maakt de lift onderdeel uit van het openbaar vervoersnetwerk in Lissabon en kan je met je OV-kaart gewoon gebruik maken van de Santa Justa-Lift. Als je gebruik maak van de lift kan je met een wenteltrap naar de bovenste verdieping toe vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de Lissabon.

Stadswandelingen

Er kunnen bij de plaatselijk VVV meerdere stadswandelingen door Lissabon gekocht worden. Deze wandelingen geven je een goed beeld van een bepaalde wijk of stadsdeel van Lissabon. In meerdere reisgidsen en op internet worden er ook verschillende stadswandelingen in Lissabon aangeboden. Waar je wel rekening mee moet houden is dat Lissabon op meerdere heuvels is gebouwd en dat de stadswandelingen een stuk zwaarder zijn dan je in eerste instantie zou denken. Wil je liever niet te veel steile straten en trappen op, dan kun je ervoor kiezen om dit te doen met een lift, kabeltram of bus. Tijdens je wandeling door de stad zal je op meerdere momenten getrakteerd worden op prachtige vergezichten over de stad en de Taag.

Fietsen

Lissabon is niet de perfecte stad voor een fietstochtje. De wegen zijn er veelal niet op fietsers ingericht en zijn vaak zo steil dat alleen getrainde wielrenners de smalle straatjes omhoog zouden kunnen rijden. Alleen het gebied recht aan de Taag is geschikt om een fietstochtje te maken. Mede hierdoor zijn er maar weinig fietsverhuur bedrijven in de stad te vinden.