Musea in Lissabon

Er zijn behoorlijk wat verschillende musea te vinden in Lissabon. Een groot deel heeft direct te maken met de lange en roerige geschiedenis van Lissabon of Portugal. In andere musea zijn indrukwekkende kunstcollecties te vinden. Het bekendste museum van Lissabon is het Museum Nacional de Arte Antiga. Dit museum bevindt zich iets buiten het centrum, maar de kunstcollectie van het museum mag je eigenlijk niet gemist hebben. De verzamelaar Calouste Gulbenkian heeft een belangrijke stempel gedrukt op meerdere musea in de stad. Dit geldt ook voor de verzamelaar José Berardo. Naar beiden zijn één of meerdere musea genoemd.

Wil je tijdens je bezoek aan Lissabon één of meerder musea bezoeken, dan is het verstandig om een Lisboa Card te kopen. Hiermee krijg je bij de meeste musea een flinke korting en sommige kunnen zelfs gratis bezocht worden.

Museum Nacional de Arte Antiga

Het Museum Nacional de Arte Antiga of het MNAA is het belangrijkste kunstmuseum van Portugal en één van de belangrijkste van Europa. Het museum opende voor het eerst zijn deuren in 1884 en heeft sindsdien een indrukwekkende collectie opgebouwd. De collectie van het museum bevat schilderijen, sculpturen, toegepaste en decoratieve kunst en tekeningen vanaf de middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Het merendeel van de collectie bestaat uit werken van Portugese kunstenaars. In het museum zijn ook werken te zien van andere grote Europese kunstenaars zoals Jeroen Bosch en Pieter Brueghel.
Eén van de bekendste werken in het museum zijn de Sint Vincent Panelen die worden toegeschreven een de NunoGonçalves, de huisschilder van de toenmalige Portugese koning.

Museu Calouste Gulbenkian

Het Museu Calouste Gulbenkian is in 1969 opgericht met de nalatenschap van de Armeense filantroop Calouste Gulbenkian. In het museum wordt een deel van de collectie van de Fundação Calouste Gulbenkian aan het publiek getoond. Het museum bevindt zich in het Parque de Santa Gertrudes tussen het groen. Het museum is in twee delen ingedeeld. Een afdeling met Oosterse en antieke kunst en een deel met Europese kunst. Er zijn onder andere werken van Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens en Edouard Manet in het museum te vinden.

Berardo Museum

Het Berado museum is een belangrijk museum voor moderne kunst in Lissabon in de wijk Belém. Het museum is ontstaan uit de kunstcollectie die José Berardo door de jaren heen bij elkaar heeft gebracht. Omdat hij zijn collectie aan de wereld wilde tonen werd er in het cultureel centrum van Belém in de expositiehal een permanente tentoonstelling ingericht. Deze expositieruimte opende voor het eerst haar deuren in 2007. De permanente collectie van het museum bestaat uit ongeveer 1.000 kunstwerken en er worden met regelmaat exposities gehouden. Tot de permanente collectie van het museum behoren onder andere werken van Pollock, Lissitzky, Picasso, Mondriaan, Dalí en Warhol. Het museum kan gratis bezocht worden en is van dinsdag tot en met zaterdag geopend.

Centro de Arte Moderna José de Azeredo Perdigão

Het Centro de Arte Moderna José de Azeredo Perdigão wordt gelukkig vaak afgekort tot CAMJAP. Het is een museum voor moderne kunst in Lissabon dat net als het Museu Calouste Gulbenkian onderdeel van de Fundação Calouste Gulbenkian. In dit opzichzelfstaande museum worden kunstwerken getoond uit de periode 1920-1960 van voornamelijk Portugese kunstenaars. Daarnaast bestaat de collectie voornamelijk uit kunstwerken en foto’s vanaf de jaren zestig. Popart en minimal art zijn goed vertegenwoordigd in het museum.

Museu Arqueologico do Carmo

Het Museu Arqueologico do Carmo of MAC is een klein museum gevestigd in het voormalige Carmoklooster van Lissabon. In het museumpje zijn voorwerpen te zien uit verschillende periodes uit de bewogen geschiedenis van Lissabon en Portugal. Naast de rijke collectie documenten kom je in het museum graftombes, fonteinen en religieuze en architectonische relikwieën tegen. De museumcollectie is misschien niet de meest uitdagende, maar het klooster waar het museum zich in bevindt is dat zeker wel. Het klooster is gebouwd aan het einde van de veertiende eeuw als Karmelietenklooster. Het klooster werd tijdens de grote aardbeving in 1755 bijna in zijn geheel verwoest en nooit meer weder opgebouwd. De ruïnes van het klooster vormen de achtergrond van het museum.

Museu do Design e da Moda

In een voormalig bankgebouw aan de Rua Augusta is tegenwoordig het Museu do Design e da Moda gevestigd. Afgekort wordt het museum vaak Mude genoemd. Het museum is dagelijks geopend, behalve op maandag en kan gratis bezocht worden. Het museum is opgebouwd rond de Francisco Capelo-collectie die in totaal uit 2.500 stukken bestaat. Tot deze collectie behoren onder andere ontwerpen van Paco Rabanne. Naast mode zijn er in het museum een aantal bijzondere designobjecten te vinden. De locatie van het museum zorgt ervoor dat het één van de drukst bezochte musea van Lissabon is. De gevel van het museum wordt met regelmaat omgetoverd tot een waar kunstwerk. Toen wij de stad bezochten was de complete gevel behangen met surfplanken.

Museu do Azulejo

Het Museu do Azulejo is een leuk klein museumpje dat is gewijd aan de beroemde Portugese tegeltjes. Het museum beschikt over een indrukwekkende collectie tegeltjes uit vijf verschillende eeuwen. In het museum kom je er onder andere achter dat de tegeltjes niet alleen decoratief zijn, maar oorspronkelijk bedoeld waren om de warmte of koelte binnenhuis te houden. Het hoogtepunt van het museum is een tegelcompositie van ongeveer 1.300 tegeltjes. Het museum is gevestigd in het voormalig klooster van Madre de Dues dat tijdens de aardbeving van 1755 zwaar beschadigd raakte. Tegenwoordig is het gebouw prachtig gerestaureerd. In de museumshop kun je een tegeltje kopen als aandenken.

Museu do Chaido (MNAC)

Het MNAC is het museum voor moderne en hedendaagse kunst van Lissabon. Het museum opende voor het eerst haar deuren in 1911. In het museum zijn onder andere werken te vinden van Portugese kunstenaars uit de periode 1850 -1960. Je komt er de kunststromingen Romantiek, Naturalisme, Symbolisme, vroeg Modernisme, abstracte kunst, surrealisme en de Nieuwe Figuratie tegen. Hierdoor krijg je een goed beeld van de evolutie van de hedendaagse kunst in deze periode. Museu do Chaido is zeker voor liefhebbers van hedendaagse kunst een aanrader.

Nationaal Archeologisch museum

Het Nationaal Archeologisch museum van Lissabon bevindt zich in de westelijke vleugel van het Mosteiro dos Jerónimos. Het Museu Nacional de Arqueologia zoals de officiële naam luidt van het museum is het belangrijkste archeologisch museum van Portugal. Het museum herbergt naast een aantal kunstschatten van eigen bodem ook Romeinse ornamenten en archeologische vondsten uit het oude Egypte. Verder zijn er vondsten uit de IJzertijd, Visigotische sieraden Moorse vondsten te bewonderen. Het merendeel van de collectie wordt echter gevormd door de vondsten uit het oude Egypte.

Het museum opende in 1893 voor het eerst haar deuren in het Mosteiro dos Jerónimos. Dit prachtige klooster staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Door de jaren heen heeft het museum een indrukwekkende en afwisselende collectie weten samen te stellen. Het museum is dagelijks geopend met uitzondering van maandag.

Fadomuseum

In de stad van de Fado mag natuurlijk het Fadomuseum niet ontbreken. Het museum is in zijn geheel gewijd aan het Portugese levenslied. In het museum kom je achter het verhaal van de Fado. Het verhaal wordt verteld door de artiesten, kunstenaars, componisten, muzikanten en liefhebbers van deze muzieksoort. Door deze opzet krijg je een goed beeld hoe belangrijk Fado is voor de Portugezen, maar vooral voor de inwoners van Lissabon. Naast de verhalen kom je er ook muziekinstrumenten, wassenbeelden en bladmuziek tegen. Natuurlijk is op meerdere plaatsen in het museum de Fado nadrukkelijk aanwezig. In het museum worden tevens met regelmaat cursussen, workshops en concerten gehouden.