Lissabon bezoeken

Lissabon behoort al jaren tot de populairste stedentrip bestemmingen in Europa. Jaarlijk komen er miljoenen toeristen naar de stad toe om de vele bezienswaardigheden, de gezellige winkelstraten, de musea te bezoeken en de bijzondere sfeer van de stad te proeven. Lissabon staat bekend om zijn gezellige winkelstraten, de gezellige terrassen en zijn uitstekende restaurants. Het merendeel van de toeristen die in de stad verblijven, overnachten in het historische deel van de stad ergens in de buurt van de Rua Augusta of in de wijk Alfama. De meeste hotels, hostels en pensions zijn te vinden in dit deel van de stad. Een groot deel van het historische centrum van Lissabon is autovrij en is alleen met tram of andere vormen van openbaar vervoer te bereiken.

De meeste toeristen die voor een citybreak naar Lissabon komen, verblijven drie of vier dagen in de stad. Dit is niet lang genoeg om alle bezienswaardigheden en hoogtepunten in en om de stad te bezoeken, maar je kunt wel een aardige indruk van de stad krijgen. Bekijk de leukste stedentrip aanbieden naar Lissabon op TUI.nl

Overnachten

Lissabon heeft tal van mogelijkheden tot overnachten. In het historische centrum en ook daarbuiten zijn er tal van hotels, motels, B&B’s en hostels te vinden. Voor elke portemonnee is er wel iets te vinden. Er zijn in het centrum meerdere vijfsterrenhotels te vinden. Ook in de buitenwijken zijn er een aantal te vinden; de bekendste hiervan is te vinden in de Vasco de Gama toren in de wijk Parque das Nações. Wil je goedkoop in Lissabon verblijven dan is een hostel een perfecte optie. Verwacht er geen luxe, maar alleen een bed en een douche die met geluk warm is. De kans is wel aanwezig dat je met meerdere mensen tegelijk op één kamer verblijft. Een redelijk nieuw concept is een ‘airbnb’ waarbij je een kamer, een etage of een huis huurt van iemand. Dit is in veel gevallen goedkoper dan een hotel en vaak heb je meer ruimte en privacy dan in een hotel.

Er zijn inmiddels zoveel boekingssites dat je kunt verdwalen in het ruime aanbod. Wat wij zelf altijd doen is bij vergelijkingssite Trivago zoeken. Je ziet dan meteen de prijzen per aanbieder, zodat je snel kunt zien waar je de laagste prijs voor een bepaald hotel betaalt.

Bekijk alle hotelprijzen in Lissabon via trivago.nl

Eten en drinken

Lissabon wordt wel de ‘Hoofdstad van de Sardientjes’ genoemd. Deze heerlijk lekkernij kom je dan ook bijna op ieder kaart tegen. Op sommige avonden is de stad gevuld met de lucht van gegrilde sardientjes. Op de kaart kom je vaak nog veel meer vis tegen, maar wat verwacht je van een stad aan het water. Ben je geen visliefhebber, dan is er ook een ruime keus uit vele heerlijke vleessoorten. De meeste gerechten worden geserveerd met een aardappelgarnituur en soms een beetje groenten. Kijk bij sommige restaurants wel uit, want die zetten ongevraagd producten op tafel om deze later op de rekening te zetten.

Een leuke unieke ervaring is te vinden in de overdekte markt Mercado da Ribeira Nova. De ene hal is nog steeds ingericht als een markthal, terwijl de andere is omgetoverd tot een grote plaats met meer dan twintig verschillende restaurants en winkeltjes. Het middenterrein is ingenomen door grote lange tafels, terwijl rondom meerdere kleine keukens zijn te vinden waar verschillende bedrijven hun eigen restaurant staan te promoten. Het eten is er heerlijk en alles behalve duur.

Winkelen

Wie wil winkelen in Lissabon heeft meer dan genoeg opties. De meeste grote winkelketens bevinden zich in de benedenstad van Lissabon, een wijk die bekend staat onder de naam Baixa Pombalina. In deze wijk is de bekendste winkelstraat, de Rua Augusta te vinden. Naast de grotere winkelketens zijn er in deze straat voornamelijk winkeltjes te vinden met typisch Portugese producten. Vanuit Baixa Pombalina kun je met een lift of via een groot aantal trappen naar de bovenstad toe. In deze wijk genaamd Bairro Alto, zijn er naast enkele grote en exclusievere merken ook tal van leuke nieuwe winkels te vinden. De wijk staat dan ook bekend om zijn exclusieve winkeltjes en winkels van beginnende modeontwerpers. Nadeel van deze wijk is wel dat er bijzonder veel hoogteverschil tussen de verschillende straten is. Een dagje shoppen in de Bairro Alto kan hierdoor behoorlijk vermoeiend zijn. Ook tijdens regenachtige dagen kun je gewoon shoppen in Lissabon. Je kunt dan naar één van de grote overdekte winkelcentra toe. Bijvoorbeeld in de wijk Parque das Nações waar je het prachtig vormgegeven winkelcentrum Vasco de Gama tegenkomt.

Lisboa Card

Ben je een paar dagen in Lissabon en wil je volop gebruik maken van het openbaar vervoer en daarnaast nog een aantal van de bezienswaardigheden en musea in de stad bezoeken; dan kan de Lisboa Card een goedkope oplossing zijn. Je kunt de kaart kopen in drie verschillende varianten: 24, 48 of 72 uur.

Binnen deze tijd mag je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad en krijg je korting bij een groot deel van de bezienswaardigheden en musea in de stad. De kaart is te koop bij alle Toeristische Informatiecentra in Lissabon. Wil je gelijk na aankomst gebruik maken van de Lisboa Card, dan kun je er één kopen op het vliegveld. Wil je liever niet in de rij staan, koop dan op voorhand je Lissabon kaart online.

Koop je Lisbao Card online bij Tiqets

Het grote voordeel van de Lisboa Card is dat je op veel plaatsen niet in de rij hoeft te gaan staan voor een kaartje. Dat scheelt een hoop tijd en frustatie.

Stadswandelingen

Een leuke manier om Lissabon te ontdekken is door een wandeling. Je kunt natuurlijk zelf een route door het historische centrum langs de verschillende bezienswaardigheden uitstippelen. Wil je tijdens deze wandeling meer te weten komen over de geschiedenis van Lissabon en de verschillende bezienswaardigheden dan is het leuk om aan te sluiten bij een stadswandelingen. Deze zijn in alle vormen en maten te vinden in Lissabon. Van gratis stadstours door locals, die achteraf een dikke fooi verwachten tot wandeltours door gediplomeerde gidsen die alles over de stad weten. Een overzicht van de verschillende stadswandelingen die je in Lissabon kunt boeken vindt je op Ticketbar.

Uitgaan

Het nachtleven van Lissabon speelt zich in de zomermaanden en ver daarbuiten voornamelijk op straat af. Bij de populaire bars zie je meestal grote groepen mensen op straat staan die samen aan het drinken, lachen en feesten zijn. Toch zijn er verschillende wijken en vormen van uitgaan in Lissabon te onderscheiden. Wil je een traditionele Portugese avond dan kun je het beste een van de Fado cafés in de wijk Alfama opzoeken. Het Portugese levenslied is op veel plaatsen in deze wijk live te horen.
De Bairro Alto is de plaats om na twaalven naartoe te gaan. In deze wijk zijn behoorlijk wat leuke kleine bars en cafés te vinden. Gezellig een biertje drinken met vrienden of nieuwe mensen ontmoeten aan de bar. Is dit nog niet genoeg voor je dan kun je nog door naar een van de vele discotheken in de stad. Deze zijn te vinden in de Docas, aan de Avenida 24 de Julho en in Santa Apolónia.