Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Lissabon is het handig om er al het één en ander over op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Lissabon veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Lissabon in één weekend te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden, want dan mis je misschien wel een hoogtepunt dat je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis, maar blijf flexibel in je planning. Bedenk wel dat voor sommige toeristische attracties in Lissabon lange wachtrijen kunnen staan.

Douane en documenten

Portugal behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Portugal dezelfde stekkers als in Nederland.

Drinkwater

Het drinkwater in Portugal is van goede kwaliteit en niet schadelijk voor de gezondheid. Heb je toch je twijfels erover, kook het dan eerst of koop flessenwater. Let er dan wel altijd op dat je gesloten verpakkingen koopt. Mensen die snel maag- of darmklachten hebben doen er verstandig aan om alleen flessenwater te drinken om problemen te voorkomen. Tandenpoetsen of koffie en thee zetten kan zonder problemen met het kraanwater in Lissabon. Het water heeft wel een lichte chloorsmaak.

VVV

In het centrum van Lissabon zijn meerdere toeristenbureaus te vinden. Het grootste en bekendste is het Lisboa welcome centrum dat bekend staat onder de naam Ask me Lisboa. Bij dit toeristische centrum kun je naast de Lisboa Card ook enkele andere kortingskaarten kopen. Natuurlijk kun je er ook informatie over de stad en zijn omgeving verkrijgen. Er zijn tevens verschillende stadswandelingen te verkrijgen met elk hun eigen thema.
Als je met het vliegtuig naar Lissabon gaat, dan kun je ook terecht bij het toeristische informatiecentrum op het vliegveld. Deze is dagelijks geopend van 07:00 tot 24:00. Andere hebben weer hele andere openingstijden het is raadzaam om de website van Ask me te controleren voor de exacte openingstijden.

Let op het reisadvies en de coronaregels

Benieuwd naar de actuele reisrestricties in Lissabon en de rest van Portugal? Reisorganisatie TUI heeft de actuele informatie op een rijtje gezet:

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Lissabon

Wil je een vakantie boeken naar Lissabon? Kijk dan zeker even naar de Lissabon stedentrips en vakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar Lissabon aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Lissabon stedentrip boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Lissabon stedentrips op TUI.nl

Drugs

Het bezitten van softdrugs voor persoonlijk gebruik of het gebruiken ervan is niet strafbaar in Portugal, maar inwoners van Portugal kunnen wel verplicht worden tot het volgen van een rehabilitatie- of een ontwenningscursus. De hoeveelheid drugs die je op zak mag hebben verschilt per drugs. Voor cannabis is dit bijvoorbeeld 25 gram en voor hasj is dit 5 gram. Het verkopen en vervoeren van drugs is er echter weer wel verboden. Dit bijzondere drugsbeleid is een gevolg van de grootse heroïneverslaving die er aan het einde van de twintigste eeuw en in het begin van de eenentwintigste eeuw in Portugal plaatsvond. Het bezitten, verhandelen of gebruik van harddrugs is er echter streng verboden.
Als je als toerist in het uitgaanscentrum van Lissabon loopt dan wordt je opvallend vaak drugs in alle soorten en maten aangeboden.

Feestdagen

Er zijn in Lissabon enkele nationale feestdagen, in het meeste gevallen gelden deze feestdagen voor heel Portugal, maar sommige specifieke feestdagen worden alleen in Lissabon gevierd. Op de nationale feestdagen in Lissabon zullen de meeste overheidsinstanties gesloten zijn. Daarnaast zal een groot deel van de musea en winkels ook hun deuren gesloten houden. Andere winkels, restaurants en bars zullen juist weer wel geopend zijn. Je kunt het beste van tevoren controleren of de bezienswaardigheden, musea of winkels die jij wilt bezoeken op deze dag geopend zijn.

De nationale feestdagen in Lissabon zijn:
1 januari: Nieuwjaarsdag
25 april: Vrijheidsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
30 mei: Sacramentsdag
10 juni: Dag van Portugal
13 juni: St. Antonius
15 augustus: Mariahemelvaart
5 oktober: Dag van de Republiek
1 november: Allerheiligen
1 december: Herstel van de Onafhankelijkheid
8 december: Onbevlekte Ontvangenis
25 december: Kerst

Naast de vaste vrije dagen zijn er ook een aantal variabele vrije dagen. De dagen zijn: Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaart en Pinksteren.

Op sommige plaatsen in Lissabon wordt er vrij fanatiek carnaval gevierd.

Geld

In Lissabon en de rest van Portugal betaal je net als in Nederland met de euro. De prijzen voor de meeste producten liggen in Lissabon ongeveer rond dezelfde prijs zoals wij het in Nederland gewend zijn. Sommige dingen zijn er weer bijzonder duur en weer andere iets goedkoper. Er zijn verdeeld door de stad tal van pinautomaten te vinden waar je gewoon met je Nederlandse pas geld uit de muur kan halen. Zorg er altijd voor dat je genoeg cash op zak hebt aangezien je niet overal met een pinpas of een creditcard kunt betalen.

Telefoon en internet

De dekking voor je mobiele telefoon in heel Lissabon is uitstekend, nergens in de stad of in de buurt van de stad is de dekking slecht of onvolledig. Ditzelfde geldt voor het mobiele datanetwerk. Op de meeste plekken in de stad heb je een stabiele 4G verbinding die qua snelheid niets te wensen overlaat. Daarnaast vind je op meerdere plekken in de stad wifi-points waar je gratis gebruik kunt maken van een wifi-netwerk. Bij de meeste wifi-points kun je er zonder te registreren gebruik van maken, bij anderen moet je je eerst registeren en kun je voor een bepaalde tijd gebruik maken van dit netwerk.

Taal

In Lissabon wordt net als in het overgrote deel van Portugal Portugees gesproken. Deze taal is verwant aan het Latijn en heeft behoorlijk wat raakvlakken met het Spaans, maar is een duidelijke op zichzelf staande taal. Het Portugees is voor veel inwoners van Lissabon de enige taal die ze spreken; al merk je dat de jongeren en mensen die in de horeca werken steeds meer vreemde talen gaan beheersen. Veel van hen spreken redelijk tot goed Engels of Spaans en soms zelfs Frans of Duits.
Het Portugees is door de ontdekkingsdrang van de Portugezen in de vijftiende en zestiende eeuw een redelijk wijdverspreide taal geworden.

Openingstijden

De meeste winkels in Lissabon zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00 tot 19:00. Andere zijn weer zeven dagen in de week geopend van 10:00 tot 23:00. Kleinere winkels hebben vaak een middagsluiting van 13:00 tot 15:00, maar ook dit kan per winkel en wijk verschillen. Er zijn geen speciale koopzondagen of koopavonden in Lissabon.
De musea in Lissabon zijn over het algemeen geopend van dinsdag tot en met zondag. De specifieke openingstijden verschillen sterk per museum.

Tijdsverschil

In Lissabon is het één uur vroeger dan in Nederland. De zomertijd en de wintertijd lopen gelijk met die van Nederland waardoor het uur tijdsverschil het gehele jaar hetzelfde is.

Alarmnummer

Het nationale alarmnummer van Portugal is net als in Nederland 112. Dit nummer geldt voor alle hulpdiensten. De operator zal in het Portugees opnemen maar als je langzaam in het Engels antwoordt zal je verder geholpen worden in het Engels.

Veiligheid

Lissabon is een veilige stad, maar net als in iedere grote stad in Europa moet je er wel op je hoede zijn voor zakkenrollers en gauwdieven. Vermijd donkere straatjes en probeer in de avond en in de nacht niet alleen over straat te gaan. Ook het openbaar vervoer in Lissabon staat bekend als een favoriete plaats voor zakkenrollers. Ditzelfde geldt voor de bekendere bezienswaardigheden van Lissabon.

Lissabon is een grote stad waar het verkeer behoorlijk hectisch kan zijn. Let dus goed op, want een ongeluk zit in een klein hoekje.