De metro van het centrum van Lissabon naar de luchthaven

Lissabon heeft een efficiënt en gebruiksvriendelijk openbaar vervoersnetwerk. Een van de gemakkelijkste en snelste manieren om van het centrum naar de luchthaven van Lissabon te reizen, is via de metro. Deze service maakt gebruik van het handige ’tap and go’ betaalsysteem, wat het reizen nog eenvoudiger en toegankelijker maakt.

Tap and Go Betaalsysteem

Voordat je aan je reis begint, is het goed om te weten hoe het ’tap and go’ systeem van de metro werkt. Met dit systeem kun je met een contactloze bankkaart of via je smartphone in- en uitchecken in het openbaar vervoer. Je hoeft enkel je kaart of telefoon tegen de kaartlezer bij de toegangspoortjes te houden om toegang te krijgen tot het metrostation. Hierdoor moet je geen aparte vervoersbewijzen te kopen, waardoor je reis sneller en soepeler verloopt.

Stap 1: Het Beginpunt

Je reis begint in het hart van Lissabon. Afhankelijk vanwaar je verblijft, zijn de meest centrale metrostations Baixa-Chiado, Rossio, of Restauradores. Deze stations zijn toegankelijk via de blauwe of groene lijn en liggen op korte loopafstand van veel hotels en toeristische attracties.

Stap 2: Naar de Rode Lijn

Ongeacht waar je je reis start, het doel is om de overstap te maken naar de rode lijn, die rechtstreeks naar de luchthaven leidt. Als je bijvoorbeeld vanaf het station Baixa-Chiado vertrekt, neem je eerst de blauwe lijn richting Santa Apolónia. Na slechts één halte stap je uit bij het station São Sebastião, waar je overstapt op de rode lijn. De overstap is eenvoudig en goed aangegeven, dus het is makkelijk te navigeren, zelfs voor wie niet bekend is met de stad of het metrosysteem.

Stap 3: Op de Rode Lijn

Eenmaal op de rode lijn, is het een rechtstreekse route naar de luchthaven. Vanaf São Sebastião is het nog maar zes haltes naar de luchthaven. De metro’s zijn frequent, dus je hoeft nooit lang te wachten. De totale reistijd van São Sebastião naar de luchthaven bedraagt ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de tijd van de dag en de drukte in de metro.

Stap 4: Aankomst op de Luchthaven

De metrohalte “Aeroporto” bevindt zich net onder de terminal, slechts een paar minuten lopen naar terminal 1. Vanaf het metrostation volg je de borden naar de incheckbalies en vertrekhallen. Je kunt eenvoudig je weg vinden naar de juiste terminal en je  vlucht. Vlieg vanaf terminal 2 dan staat er een shuttlebus voor je klaar. Deze is te vinden bij departures, recht voor de ingang van de terminal.

Belangrijke Tips

  • Tijdsduur: De totale reistijd van het centrum naar de luchthaven met de metro bedraagt ongeveer 30 tot 45 minuten, afhankelijk van je startpunt en overstaptijden.
  • Kosten: Een enkele reis kost slechts een paar euro, wat de metro tot een zeer economische optie maakt vergeleken met taxi’s of privétransfers.
  • Vervoerskaart: Je kunt gemakkelijk gebruikmaken van je eigen pinpas of smartphone, doe je dat liever niet; overweeg dan de aanschaf van een Viva Viagem-kaart, een herlaadbare kaart die gebruikt kan worden op alle vormen van openbaar vervoer in Lissabon.
  • Drukte: Vermijd de spitsuren als je veel bagage hebt, omdat de metro dan erg vol kan zijn.