De historische tramlijnen van Lissabon

Lissabon staat bekend om zijn charmante straatjes, kleurrijke gebouwen en de historische tramlijnen die door de stad slingeren. Deze iconische trams bieden niet alleen een unieke manier om de stad te verkennen, maar vormen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven voor veel inwoners. Lissabon’s trams zijn het symbool van de stad en een geliefd vervoermiddel voor zowel toeristen als de lokale bevolking.

Tram 28: de iconische tramrit door Lissabon

Tramlijn 28 is zonder twijfel de beroemdste tramlijn van Lissabon. Deze route voert je door enkele van de meest pittoreske wijken van de stad, waaronder Alfama, Baixa, Estrela en Graça. De rit begint bij Martim Moniz en eindigt bij Campo Ourique, en onderweg passeer je tal van historische bezienswaardigheden zoals de Sé Kathedraal, het kasteel van São Jorge en de Basiliek van Estrela. De rit is een must voor elke toerist die Lissabon bezoekt, omdat het een perfect overzicht biedt van de charme en geschiedenis van de stad.

Tram 15: de verbinding naar Belém

Tramlijn 15 is een van de modernere tramlijnen in Lissabon en loopt van het centrum van de stad naar het historische district Belém. Deze lijn is populair vanwege zijn comfortabele, moderne trams en de vele toeristische attracties langs de route. Onderweg kun je uitstappen bij het Praça do Comércio, een van de grootste pleinen van Europa, of verder reizen naar Belém om de iconische Torre de Belém, het Mosteiro dos Jerónimos en het beroemde Pastéis de Belém café te bezoeken. We pakten deze tram tijdens een bezoek aan Lissabon en schreven er deze “in 12 uur” over.

Tram 12: een circulaire route door Alfama

Tramlijn 12 biedt een kortere, maar zeer schilderachtige route door de oude wijk Alfama. Deze tramlijn begint en eindigt bij het Martim Moniz-plein en maakt een lus door de smalle, kronkelige straatjes van Alfama. Onderweg kom je langs de Sé Kathedraal en het Santa Luzia-uitkijkpunt, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Taag. Deze lijn is minder druk dan tram 28 en biedt een bijzondere kennismaking met een van de oudste wijken van Lissabon.

Tramlijnen 18, 24 en 25

Naast de populaire tramlijnen zijn er enkele minder bekende routes die het ontdekken waard zijn. Tramlijn 18 loopt van Cais do Sodré naar Ajuda en biedt een rustige rit langs de rivier en door residentiële wijken. Deze lijn is perfect als je een minder toeristische ervaring wil en meer van het lokale leven in Lissabon wil zien.

Tramlijn 24 werd na vele jaren van buiten gebruik te zijn geweest, opnieuw in dienst genomen. Deze lijn verbindt Campolide met de wijk Chiado, en biedt een comfortabele rit door enkele van de modernere delen van de stad. Het is een geweldige manier om de overgang van de oude naar de nieuwe stad te ervaren en onderweg te genieten van het bruisende stadsleven.

Tramlijn 25 volgt een route van Campo Ourique naar de wijk Prazeres en biedt een mooie rit door de historische wijken van Lissabon. Onderweg passeer je diverse interessante locaties, waaronder het Museu Nacional de Arte Antiga en de sfeervolle wijk Lapa. Deze tramlijn is minder bekend bij toeristen, maar biedt een authentieke ervaring van de stad.

Tips voor het reizen met de tram in Lissabon

Kaartjes: Zorg ervoor dat je je kaartjes van tevoren koopt bij een metrostation, kiosk of via de Viva Viagem-kaart om te besparen op de ritprijs.

Tijd: Probeer vroeg in de ochtend of later in de avond te reizen om de drukte te vermijden, vooral op de populaire lijnen zoals tram 28.

Beveiliging: Houd je bezittingen goed in de gaten, aangezien trams berucht zijn om zakkenrollers, vooral op drukke routes.

Het tramnetwerk van Lissabon biedt een charmante en nostalgische manier om de stad te verkennen. Of je nu op zoek bent naar de drukte van het centrum, de historische wijken of de rustige residentiële gebieden, er is altijd een tramlijn die je naar je bestemming brengt. Dus stap aan boord, geniet van de rit en ontdek de vele gezichten van Lissabon vanuit de iconische trams.