Bezienswaardigheden in Lissabon

Er zijn in Lissabon tal van bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden zijn te vinden in het historische deel van het centrum van Lissabon. Andere liggen net iets verder van het centrum vandaan, maar zijn vrij gemakkelijk te bereiken met de bus, trein of metro. Veel van de bezienswaardigheden die in Lissabon te vinden zijn hebben te maken met de lange en roerige geschiedenis van de stad. Zo zijn er verdeeld door de stad tal van monumenten en bezienswaardigheden te vinden die direct gelinkt kunnen worden aan de grote aardbeving van 1755 waarbij een groot deel van de stad verloren ging.
In de wijk Parque das Nações zijn voornamelijk moderne bezienswaardigheden te vinden. Deze imposante wijk is gebouwd voor de EXPO van 1998 en staat vol met moderne architectonische hoogstandjes. Met name het station Gare do Orient spreekt erg tot de verbeelding.

Torre de Belém

De Torre de Belém is in het begin van de zestiende eeuw gebouwd om de reizen van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco de Gama en de macht van Portugal op de wereld te herdenken. De toren is tegenwoordig één van de bekendste bezienswaardigheden in Lissabon. Sinds 1983 staat de Toren van Belém samen met het Hiëronymietenklooster op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
De toren had oorspronkelijk twee functies, ten eerste was de toren een ceremoniële toegangspoort om de zeevaarders die naar Lissabon kwamen te ontvangen, ten tweede maakte de toren deel uit van de verdedigingswerken.

Oorspronkelijk stond de toren op een eiland, maar door een verandering in de loop van de Taag is de toren onderdeel van het vaste land van Portugal geworden. De architectuur van de toren is duidelijk beïnvloed door Moorse invloeden. De Toren van Belém kan beklommen worden, hiervoor wordt een klein entree gevraagd. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de Taag.

Mosteiro dos Jerónimos

Het Hiëronymietenklooster van Lissabon is hoogstwaarschijnlijk gebouwd nadat Vasco de Gama een geslaagde reis naar Indië had gemaakt. Door deze geslaagde reis werd Portugal één van de machtigste en rijkste landen ter wereld. De opdracht voor het bouwen van het klooster kwam van de toenmalige koning van Portugal. Het klooster is gebouwd in de Portugese laatgotische stijl, deze bouwstijl staat bekend om zijn rijkelijke architecturale versieringen. Als een klein wonder ondervond het klooster tijdens de grote aardbeving van 1755 zo goed als geen schade. Hierdoor is het een van de best bewaard gebleven historische gebouwen in de stad. Mede hierdoor werd het Mosteiro dos Jerónimos samen met de toren van Belém in 1983 op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. In de westelijke vleugel van het museum is net Nationaal Archeologisch museum van Portugal gevestigd. In de Santa Maria Kerk van het klooster liggen enkele liggen enkele leden van het koninklijk huis begraven maar ook Vasco de Gama. De kerk kan gratis bezocht worden voor de andere delen van het klooster moet je entree betalen.

Oceanário de Lisboa

Het Oceanário de Lisboa is te vinden in de nieuwe wijk Parque das Nações. Deze wijk is in 1998 aangelegd voor de EXPO die in Lissabon werd gehouden. Het aquarium van Lissabon behoort tot de grootste aquariums ter wereld. Toen het aquarium werd gebouwd was het de op één na de grootste ter wereld. Het gebouw dat op een pier in de Taag is gebouwd heeft een opvallende vorm. Volgens sommigen zou het nog het meeste weg hebben van een vliegdekschip. Het Oceanário de Lisboa bestaat uit een grote centrale tank waar onder andere haaien, roggen en barracuda’s leven. Deze immense twee vierdiepingen hoge tank is de trekpleister van het aquarium. De ronde vorm van de tank zorgt ervoor dat vanaf alle hoeken de basis te bezichtigen is. Om dit centrale aquarium zijn vier verschillende biotopen ingericht. Eén die de Atlantische oceaan voorstelt. Bijzonder is dat er ook enkele vogels gehouden worden. Een deel verbeeldt de Zuidelijke IJszee, een ander de Stille Oceaan en weer een ander deel de Indische Oceaan. Het Oceanário de Lisboa is een bezoekje meer dan waard, zeker als je de stad bezoekt met kinderen. In een ruimte boven de entree worden er met regelmaat prachtige tentoonstellingen gehouden. Toen wij het aquarium bezochten was er een bijzondere tentoonstelling over de trek van de zeeschildpad. Deze trek werd door middel van verschillende gangen en aquaria weergegeven.

Het kan bijzonder druk zijn bij het aquarium waardoor er lang rijen voor de kassa kunnen staan. Heb je geen zin om in de rij te staan, koop dan vooraf je kaartje online.

Basilica da Estrela

De Basilica da Estrela of de Basiliek van het Heilig Hart van Jezus is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw. De basiliek is onderdeel van een klooster. De basiliek is gebouwd in de laat barok en de neoklassieke stijl. Qua bouwstijl lijkt de basiliek erg op het Paleis van Mafra. Wat opvalt aan de binnenkant van de basiliek is het overvloedige gebruik van zwart en rood marmer en de enorme koepel die de binnenzijde domineert. De kerk is dagelijks geopend voor het publiek maar sluit standaard tussen 13:00 en 15:00 uur de deuren. De koepel van de basiliek kan beklommen worden. Vanaf de koepel heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Castelo de São Jorge

Op de hoogste heuvel van Lissabon uitkijkend over de Taag ligt het Castelo de São Jorge. De oudste delen van het kasteel stammen uit de zesde eeuw na Christus, maar vier eeuwen eerder waren er al versterkingen te vinden op de heuveltop. Het kasteel dat in de twaalfde eeuw tijdens een kruistocht veroverd werd op de Moren is tegenwoordig één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Lissabon. Het Castelo de São Jorge staat bekend om zijn prachtige uitzicht over Lissabon. Het is heerlijk om hier over de oude muren te wandelen terwijl je uitkijkt over de stad. Het kasteel is dagelijks geopend, alleen verschillen de openingstijden per seizoen. Op het terrein van het kasteel bevinden zich enkele horecagelegenheden waar je heerlijk in de zon kunt genieten van al het goede dat Lissabon te bieden heeft. Op het centrale plein van het kasteel worden in de zomermaanden roofvogelshows gehouden. Als je wilt mag je zelfs met een vogel op de foto, dit natuurlijk wel tegen een kleine vergoeding.

Als je het kasteel betreed via de hoofdingang kom je uit op het centrale plein van de kasteeltuin. Hier staat de Casa Ogival waar je door middel van een multimediale show alles over de roerige geschiedenis van het kasteel te weten komt.

Kathedraal van Lissabon

De Kathedraal van Lissabon of de Sé de Lisboa is de oudste en enige nog bestaande kathedraal van Lissabon. De bouw van deze kerk startte in de twaalfde eeuw. De kerk werd gebouwd op funderingen van een oude moskee. De Kathedraal van Lissabon werd oorspronkelijk gebouwd volgens de Romaanse bouwstijl, maar dit werd tijdens de bouw aangepast naar de gotische bouwstijl. De kerk is gebouwd ter ere van de overwinning op de Moren. Door de eeuwen heen is de kathedraal meerdere malen verwoest door aardbevingen. Hij is alle keren weer nauwkeurig herbouwd en nog steeds in zijn volle glorie te aanschouwen. De Kathedraal van Lissabon is dagelijks geopend voor het publiek. Alleen tijdens diensten worden toeristen met camera’s niet gewaardeerd. De toegang van de kathedraal is gratis. Alleen als je het bijbehorende klooster wilt bezoeken moet je een kleine entree betalen.

Botanische tuinen van Ajunda

De Botanische tuinen van Ajunda of Jardim Botânico da Ajuda zijn de oudste botanische tuinen van Lissabon en Portugal. De tuinen werden in de tweede helft van de achttiende eeuw aangelegd. In eerste instantie werden er in de tuinen voornamelijk vele honderden planten- en kruidensoorten gekweekt. Tegenwoordig is het een prachtig aangelegde tuin met vele duizenden planten en bomen. Hoogtepunt van de tuin is de vierhonderd jaar oude drakenboom. In de tuinen zijn ook een aantal prachtige vijvers en een schitterende achttiende-eeuwse fontein te vinden. De Botanische tuinen van Ajunda liggen op enkele minuten lopen van de wijk Belém. Vanaf de terrassen van de tuin heb je een schitterend uitzicht over de Taag.

Wil je bezienswaardigheden in Lissabon bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je korting op attracties en hop-on-hop-off-bussen of wil je andere activiteiten in Lissabon ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!

Ga naar Tiqets Lissabon voor alle Lissabon tickets.

Arco da Rua Augusta

De Arco da RuaAugusta is een triomfboog die gebouwd is ter ere van de wederopbouw van Lissabon na de grote aardbeving van 1755. De Arco da Rua Augusta verbindt de Rua Augusta en het plein Praça do Comércio met elkaar. De boog rust op zes Korinthische zuilen. Op en om de boog zijn verschillende standbeelden te vinden. Deze beelden stellen figuren voor die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Portugese geschiedenis. Bekende figuren zijn Vasco de Gama, Nuno Alvares Pereira en Sebastião Jose de Carvalho e Melo.

Torre Vasco da Gama

Deze 145 meter hoge toren is terug te vinden in de nieuw aangelegde wijk Parque das Nações. De toren is samen met de wijk aangelegd ter ere van de wereld EXPO die in 1998 in Lissabon werd gehouden. De toren is vormgegeven als een karveel, een typisch Portugees schip, In 2010 werd het gebouw gekocht door een hotelketen die de toren grondig verbouwde. Vanaf de bovenste verdieping van het hotel heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Taag.

Padrão dos Descobrimentos

Op de kade in de wijk Belém staat het Padrão dos Descobrimentos. Dit is een monument voor de Portugese ontdekkingsreizigers. Het is een indrukwekkend monument dat een hoogte heeft van 52 meter. Op de boeg van het “schip” staan de 33 bekendste ontdekkingsreizigers, cartografen, kunstenaars, en andere helden van Portugal. Het monument is gebouwd naar aanleiding van de 500ste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder. De zoon van Koning Johan I van Portugal financierde een groot deel van de ontdekkingsreizen naar het oosten. In het monument is een expositieruimte waar je een film kunt bekijken over de geschiedenis van Lissabon. Met een lift kun je een bezoek brengen een het dak van het monument. Het uitzicht vanaf het dak is erg bijzonder.

Aqueduto das Aguas Livres

Het Aqueduto das Aguas Livres is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw. Het aquaduct was vroeger onderdeel van het waterleidingsysteem van Lissabon. Dit complexe waterleidingsysteem was vroeger 58 kilometer lang en beslaat naast bruggen ook meerdere ondergrondse tunnels. In één van de waterreservoirs is tegenwoordig het Musea da Água gevestigd. Op het aquaduct lopen twee voetpaden die je als toerist mag bewandelen. Het leukste is om dit met een gids te doen, maar het kan ook zonder. Bijzonder aan de Aqueduto das Aguas Livres is dat het over de hoogste stenen gotische bogen ter wereld beschikt.

Zoo van Lissabon

In het centrum van Lissabon ligt de Zoo van Lissabon. Dit is zeker als je Lissabon bezoekt met kinderen een ‘must see’. In de dierentuin wonen ongeveer 2.000 dieren onderverdeeld in ongeveer 400 soorten. Het is een oude dierentuin die voor het eerst zijn deuren opende in 1884. Sindsdien is er veel veranderd in de dierentuin, maar de oude grandeur van een stadsdierentuin is er nog steeds goed voelbaar. Aan het einde van de twintigste eeuw heeft de dierentuin een grootscheepse verbouwing ondergaan waarbij de verblijven aangepast zijn aan de eisen van deze tijd. Er zijn indertijd onder andere een groot mensapenverblijf en een nieuw tijgerverblijf gebouwd.

Sintra

Als je een bezoek brengt voor meerdere dagen aan Lissabon en je reisschema het toelaat dan mag een reisje naar Sintra niet ontbreken tijdens je stedentrip naar Lissabon. Vanuit Lissabon neem je de trein op station Rossio naar Sintra, een reis die iets meer dan een half uur in beslag zal nemen. Eenmaal aangekomen in Sintra valt het gelijk op dat het dorp een populaire toeristische trekpleister is. Vanaf het station kun je vrij gemakkelijk naar het historisch centrum van Sintra lopen. In het centrum kom je gelijk één van de mooiste bezienswaardigheden tegen het Paleis van Sintra. Rondom dit paleis zijn er tal van leuke en gezellige horecagelegenheden te vinden. Voor de andere bezienswaardigheden in Sintra Het Paleis van Queluz, het Palacio da Pena en het Castelo dos Mouros kun je het beste de bus of een ander vervoermiddel nemen. Deze liggen namelijk redelijk ver van het centrum van Sintra vandaan en de weg ernaartoe is steil en zwaar. Al deze bezienswaardigheden in Sintra zijn van een ongekende schoonheid waar je van de ene in de andere verbazing valt. Trek er wel een volledige dag voor uit want als je eenmaal in Sintra bent wil je niet meer weg.

Lees alles over ons bezoek aan Sintra in dit blog: Lissabon en Sintra in 12 uur